Δημοκρατίας 25, Κοζάνη, 50100    2461036018

Οι θέσεις του ΔΣΚ για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Οι θέσεις του ΔΣΚ για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 14/01/2018 αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων- μελών του Δ.Σ. Κοζάνης  από την άσκηση των καθηκόντων τους, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το θεσμό της διαμεσολάβησης.

O Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, είναι υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών, πλην όμως  εκφράζει την αντίθεσή του και τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο αφού:

H νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική. Όπου υφίσταται υποχρεωτικότητα, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ενημέρωση των μερών με ελάχιστο κόστος.

Δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, πλήττοντας καίρια το δικαίωμα άμεσης πρόσβασής τους στο φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας.

Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αλλά και στο θεμελιακό χαρακτηριστικό του θεσμού της διαμεσολάβησης το οποίο είναι η εκούσια υπαγωγή των μερών σε αυτόν.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Δ.Σ.Κ.