Δημοκρατίας 25, Κοζάνη, 50100    2461036018

Δελτίο τύπου Ολομέλειας Προέδρων – 20/04/2016

Δελτίο τύπου Ολομέλειας Προέδρων – 20/04/2016

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 20/4/2016

 

 

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς

Την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους ενάντια στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ανέδειξαν σήμερα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας σε συνάντησή τους στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων τόνισαν ότι, μετά από τρεις μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν προέβη σε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Έθεσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε μια προδήλως προσχηματική δημόσια διαβούλευση, αγνοώντας πλήρως τις εμπεριστατωμένες θέσεις και τα αιτήματα των επιστημονικών φορέων της χώρας, αναιρώντας κάθε κανόνα κοινωνικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων σημείωσαν ότι επί τρίμηνο και πλέον αντιδρούν και κινητοποιούνται ενάντια σε ένα καταστροφικό για τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την οικονομία και την κοινωνία σχεδιαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να εισακούονται.

Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι:

Οι δικηγόροι της χώρας, με αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από 12 Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2016, εκτός των υποθέσεων που υφίσταται κίνδυνος παραγραφής και παρέλευσης  προθεσμιών.

Οι μηχανικοί της χώρας με απόφαση του ΤΕΕ απέχουν από τις αρχές Ιανουαρίου, από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.

Οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αντιδρούν δυναμικά και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, ενώ με αποφάσεις τόσο του ΟΕΕ όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στήριξε εξαρχής τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων και καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές της χώρας, όπως ολόκληρος ο νομικός κόσμος, αντιδρούν έντονα και έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους η οποία συνεχίζεται.

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αντιδράσει έντονα και έχει συμμετάσχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετεί και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πολιτών.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ενώ οι αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρής και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης τόνισαν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στον επιστημονικό κόσμο της χώρας και στην κοινωνία και αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων που κλιμακώνονται.