Δημοκρατίας 25, Κοζάνη, 50100    2461036018

Πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Προέδρων κατά τη συζήτηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε στην Oλομέλεια του Αρείου Πάγου

Πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Προέδρων κατά τη συζήτηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε στην Oλομέλεια του Αρείου Πάγου

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23/11/2015

 

Πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατά τη συζήτηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε στην Oλομέλεια του Αρείου Πάγου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκπροσωπήθηκαν από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Δρόσο, και τον Φορολογικό Σύμβουλο αυτών, κ.Ευστάθιο Μπακάλη, στη συζήτηση ενώπιον της Ολομελείας του Αρείου Πάγου της αιτήσεως αναιρέσεως του Ελληνικού Δημοσίου κατά της υπ’ αριθμ. 293/2014 αποφάσεως του Δ’ Πολιτικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αφορά στη συνταγματικότητα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., κατόπιν ασκήσεως Πρόσθετης Παρεμβάσεώς τους δυνάμει των άρθρων 90 και 134 του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013).

Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως αναπτύχθηκε το μείζον ζήτημα, στο οποίο διέγνωσε την αντίθεση του ανωτέρω φόρου προς το Σύνταγμα η προαναφερθείσα απόφαση του Δ’ Τμήματος, ήτοι η μη συνεκτίμηση εισοδηματικών και, εν γένει, υποκειμενικών κριτηρίων κατά την αξιολόγηση της φοροδοτικής ικανότητος ανταποκρίσεως σε έναν τέτοιο φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος, με την ανωτέρω απόφασή του, έκρινε αντισυνταγματικό το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ως αντίθετο στις διατάξεις του άρθρου 4§§1,5 του Συντάγματος, σε αντίθεση με την υπ’ αριθμ. 1972/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κρισιμότητα και η επικαιρότητα του ζητήματος αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονη στη σημερινή εποχή, που ο διάδοχος της ανωτέρω φορολογικής επιβαρύνσεως επί της κατοχής της ακίνητης περιουσίας, ήτοι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., παρίσταται ακόμη πιο δυσβάστακτος και εξοντωτικός για τις ήδη εξαντληθείσες οικονομικές δυνάμεις του Έλληνα φορολογουμένου. Τούτο, δε, μάλιστα τη στιγμή, που η Ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να απέχει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη συμμόρφωσή τους με τις πραγματικές αξίες της αγοράς, εμμένοντας στη φορολόγηση πλασματικής φορολογητέας ύλης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεχίζουν με συνέπεια και σταθερότητα τον δίκαιο και βάσιμο νομικό αγώνα ενάντια σε κάθε αντισυνταγματικό και κοινωνικά άδικο φορολογικό βάρος, που επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας.